Zorg Thuis

U heeft de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Tegelijkertijd merkt u dat de behoefte aan ondersteuning en zorg groter wordt. Voor deze ondersteuning biedt ENA het Volledig Pakket Thuis (VPT). Dit pakket van ondersteuning en zorg aan huis wordt afgestemd op uw wensen en behoeften. Dit doen we door samen met u en uw naasten te kijken naar hoe we kunnen bijdragen aan uw kwaliteit van leven. U woont zelfstandig in een van de aanleunwoningen van ENA mét de zorg en ondersteuning van het Zorg Thuis team die u nodig heeft. Zo maken we het mogelijk om zolang mogelijk op een ontspannen manier zelfstandig te wonen.

Voor wie is het Volledig Pakket Thuis
Volledig Pakket Thuis is voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg (Wlz-indicatie) maar graag in een eigen huis willen en kunnen blijven wonen. Heeft u meer behoefte aan ondersteuning en begeleiding dan aan intensieve medische verpleging? Dan komt u wellicht in aanmerking voor het Volledig Pakket Thuis.

Zo werkt het
U woont in een van de aanleunwoningen van ENA, deze zijn verbonden aan het verpleeghuis. Wanneer u woont in een aanleunwoning bij ENA met een Volledig Pakket Thuis, is wonen en zorg gescheiden. U huurt de woning van de woningstichting en ontvangt de zorg van ENA. Samen met u en uw naasten bespreken we welke zorg er nodig is om fijn en veilig door de dag te komen bovenop de ondersteuning die al door uw naasten geboden wordt. Denk hierbij aan hulp bij het wassen en aankleden, hulp bij het huishouden, samen eten of een wandeling maken. Zo komen we samen tot afspraken over wie wat doet.

Ondersteuning en zorg
Het Zorg Thuis team van ENA biedt de ondersteuning en zorg die bij uw zorgvraag past.
De ondersteuning en zorg vanuit het VPT kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Personenalarmering: met één druk op de knop dag en nacht professionele hulp van ENA.
  • Verzorging en verpleging (adl): hulp bij opstaan, wassen, aankleden, uitreiken van medicatie en basis voetverzorging.
  • Drinken en (warme) maaltijden: alle maaltijden zijn inbegrepen bij een VPT. Indien gewenst kunt u de warme maaltijd nuttigen in de ontmoetingsruimte van het verpleeghuis.
  • Hulp bij het huishouden: we zorgen voor een schoon en leefbaar huis. Daarbij horen opgemaakte bedden, schoon beddenbedden- en linnengoed, handdoeken en washandjes. Indien u uw persoonlijke kleding ook door ENA wilt laten wassen dan is dit mogelijk. Hiervoor betaalt u een bijdrage. De hoogte van de bijdrage vindt u terug in deze prijslijst.
  • Begeleiding en welzijn: ENA biedt ondersteuning in uw dag structuur. U kunt gratis deelnemen aan de activiteiten en evenementen die in de ontmoetingsruimte van het verpleeghuis worden aangeboden. Voor externe activiteiten, zoals uitstapjes, betaalt u een bijdrage.

Financiering
Om voor VPT in aanmerking te komen, heeft u een Wlz-indicatie nodig van het CIZ. Meer informatie vindt u op http://www.ciz.nl, of u belt hiervoor naar 088 – 7891000. Heeft u een Wlz-indicatie ontvangen? Neem dan contact op met Klantadvies en Bemiddeling van ENA.

Wonen in een aanleunwoning van ENA betekent dat wonen en zorg gescheiden zijn. U betaalt de huur en servicekosten van uw woning aan de woningstichting. Ook het gas/water/licht, heffingen en belastingen bekostigt u zelf. Wanneer u gebruik maakt van een provider voor internet, telefoon en/of televisie sluit u het contract zelf af en komen de kosten voor uw rekening.

De kosten van de zorg binnen het VPT worden vergoed door de Wet Langdurige Zorg. Wanneer u een Wlz-indicatie heeft betaalt u een eigen bijdrage via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De eigen bijdrage wordt beeked op basis van uw vermogen en inkomen. Voor meer informatie over de eigen bijdrage zie de website van het CAK: http://www.hetcak.nl.

Er is een MPT (Modulair Pakket Thuis) en een VPT (Volledig Pakket Thuis). Deze zorg en ondersteuning wordt geboden op basis van een Wlz-indicatie. Uitgangspunt daarbij is dat woonlasten niet worden vergoed en voor eigen rekening blijven. Op de website van het Zorginstituut Nederland leest u meer informatie over VPT en MPT.

Goed te weten
Om zo comfortabel en zelfstandig mogelijk te wonen, is het belangrijk op een aantal zaken te letten waaronder valpreventie. Met aandacht voor de inrichting van uw woning vermindert u valgevaar. Raadpleeg hiervoor ook de folder ‘Zorg dat u thuis niet valt’ van de GGD. Deze vindt u hier.
Voor het gebruik van hulpmiddelen is een egale vloer noodzakelijk, zo beperken we problemen in het gebruik van (verrijdbare) hulpmiddelen.
Wanneer u in een aanleunwoning van ENA woont raden wij u een hoog-laag bed aan. Dit regelt u zelf via een hulpmiddelenleverancier.

Wilt u in aanmerking komen voor een aanleunwoning? Lees hier dan meer.

Scroll naar boven