Ruimzicht gaat leen-samenwerking aan met Wullie Hen’t

Ruimzicht gaat leen-samenwerking aan met Wullie Hen’t

Barneveld, 15 juni 2021

Iedere maand manden vol ‘nieuwe’ nostalgie om herinneringen op te halen

Zorggroep ENA mag voor haar locatie Ruimzicht iedere maand vijf manden vol ‘nieuwe’ nostalgische artikelen lenen uit Kringloopwinkel Wullie Hen’t uit Barneveld. Door deze bijzondere samenwerking kan Ruimzicht haar belevingsboxen steeds weer vullen met nieuwe inspiratie. Deze boxen worden gebruikt om samen met cliënten herinneringen op te halen en de verhalen van vroeger te laten herleven.

De eerste manden vol nostalgie werden afgelopen week gevuld. Na een maand worden de spullen weer teruggebracht en ingeruild voor andere attributen. Een vormenplankje voor speculaasjes, een brievenweger, porseleinen poppen met blonde krullen. Hennie Deij en Chantal Romijn, beiden werkzaam bij Zorggroep ENA, konden bijna niet kiezen toen ze voor het eerst door de grote Kringloopwinkel aan de dr. Willem Dreeslaan liepen. Zoveel nostalgie maar ook zoveel bijzondere artikelen hebben een plekje gekregen in Wullie Hen’t (Barnevelds voor ‘Wij hebben het’). Na een uitgebreide rondgang door de winkel hebben ze vijf manden samengesteld met diverse thema’s: gereedschap, bier, keuken, poppen en een gemengde mand.

Belevingsboxen
De belangeloze samenwerking met Piet en Willeke Langeweg, eigenaren van de winkel, is voor heneen groot geschenk. Hennie, die Helpende Plus is en daarnaast werkt als snoezelcoach bij Ruimzicht, vertelt dat de belevingsboxen vele keren per week op tafel komen in de huiskamers van Ruimzicht. Er wordt al een aantal jaar gewerkt met de belevingsboxen, maar de inhoud daarvan is al die tijd ongeveer hetzelfde. ,,De spullen waren voor cliënten en medewerkers inmiddels zo bekend dat we er een beetje op raakten uitgekeken. Deze afspraak met de Kringloopwinkel is ideaal omdat we iedere maand weer wat nieuws kunnen halen en de boxen zo inspirerend blijven voor iedereen. Chantal, ook Helpende Plus en snoezelcoach bij Ruimzicht, legt uit dat voorwerpen van vroeger heel belangrijk zijn in de zorg en behandeling van ouderen. ,,De materialen worden gebruikt voor wat we noemen reminiscentie: bewust ophalen van herinneringen wat zorgt voor een prettig gevoel bij ouderen en tevens bijdraagt aan een positieve prikkeling van de zintuigen.”

Verhalen
Piet Langeweg vindt het ‘niet meer dan normaal’ om zijn spullen uit te lenen en op deze manier wat te kunnen doen voor de gemeenschap. ,,We vinden het sociale aspect van onze winkel heel belangrijk”, vertelt hij. Een lange koffietafel heeft daarom een prominente plek in zijn zaak. Het is in de paar maanden dat de nieuwe winkel open is, een ontmoetingsplek geworden voor de buurt. ,,Een goed gesprek, iemand die zijn hart komt luchten en die we mogen helpen. Daar hechten we meer aan dan spullen.” Piet spreekt graag met oudere mensen die volgens hem vol zitten met mooie verhalen. Hij is blij met de samenwerking met Ruimzicht. ,,Het is fijn om bij te kunnen dragen aan een stukje herkenning van vroeger voor de cliënten en zo het geheugen op te kunnen frissen. We hebben genoeg. Wat dacht je van die oude warmhoudborden, waar je heet water onderin doet, of van die oude wasknijpers, wat gewoon houten pinnen waren.”

Wie zomaar eens wil komen snuffelen of op zoek is naar een leuk tweedehands item, is van harte welkom in Wullie Hen’t, dr. Willem Dreeslaan 14, Barneveld: www.wulliehent.nl

Chantal Romijn, Piet Langeweg, Hennie Deij

Meer nieuws