Dagopvang

Voor wie is de dagopvang ?

U staat midden in het leven. U woont nog graag helemaal zelfstandig. Toch is het soms stil in huis. U zoekt gezelligheid, u wilt andere mensen ontmoeten of een keer samen wat ondernemen. Dan is de Dagopvang van Zorggroep ENA wat voor u.

Misschien heeft u moeite met de invulling van de dag. En heeft u het gevoel dat de dag niet voorbijgaat of u kunt moeilijk zelf een activiteit bedenken. Ook dan kunt u terecht bij de Dagopvang van Zorggroep ENA.

Heeft u een mantelzorger maar wilt u hem of haar niet altijd belasten? Het is ook mogelijk dat uw mantelzorger tijd en ruimte nodig heeft voor zichzelf.

Bent u zelf mantelzorger en vindt u het fijn dat uw naaste een of meerdere dagen in contact komt met anderen en leuke activiteiten onderneemt? En u even tijd hebt voor uzelf? Bespreek met uw naaste de mogelijkheid van Dagopvang.

De Dagopvang is voor senioren die zelfstandig wonen en behoefte hebben aan contacten en activiteiten en dat niet of moeilijk meer zelf kunnen organiseren. Deze moeite kan allerlei oorzaken hebben: gevoelens van eenzaamheid doordat steun in de omgeving is weggevallen, sociaal isolement, lichamelijke beperkingen (verminderde mobiliteit, ziekte of handicap) of kampen met de gevolgen van dementie. Middels het bezoeken van de Dagopvang worden ze ook ondersteund in het vasthouden van een dagritme.

De Dagopvang draagt eraan bij dat u en uw eventuele mantelzorger langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Door het meedoen aan de activiteiten blijft u sociaal actief en in beweging. Dat draagt bij aan uw zelfredzaamheid. Ook uw mantelzorger kan door meer rust en tijd voor zichzelf de zorg voor u langer volhouden.

Activiteiten

Onze medewerkers staan voor u klaar om u een prettige dag te bezorgen. De Dagopvang biedt u de mogelijkheid voor ontmoeting, gezelligheid en het maken van (nieuwe) contacten. We kijken samen met u naar wat u graag doet. We drinken samen koffie, doen activiteiten, er is ruimte om te praten en om te luisteren. Met elkaar kiezen we een activiteit uit ons gevarieerde aanbod van bewegingsspellen, creatieve bezigheden, bakken, gezelschapsspellen, geheugentraining en wandelen. Soms gaan we ook een dagje uit. We eten tussen de middag gezamenlijk. U kunt indien gewenst gebruikmaken van ons 3-gangen menu tegen betaling.

Dagopvang mogelijk op drie locaties

Op iedere locatie van Zorggroep ENA is een gezellige ontmoetingsruimte speciaal ingericht voor de Dagopvang. Iedere ruimte heeft een eigen naam:
Locatie Ruimzicht in Barneveld – Dagopvang De Rozentuin
Locatie Nieuw Avondrust in Voorthuizen – Dagopvang De Wheem
Locatie Het Huis in de Wei in Scherpenzeel – Dagopvang De Buitenwei

Openingstijden

De Dagopvang bij de drie locaties van Zorggroep ENA is op alle doordeweekse dagen geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Wij kijken samen met u, aan de hand van uw beschikking of indicatie, op welke dag (dagdeel hoort ook tot de mogelijkheden) of dagen u kunt gebruikmaken van de Dagopvang.

Financiering

De Dagopvang wordt gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt via de gemeente om een beschikking vragen. Daarvoor neemt u contact op met het Wmo-loket van de gemeente waar u woont. In 2022 betaalt iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo een vaste eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Het kan ook minder zijn. Gemeenten mogen de eigen bijdrage van € 19,- verlagen.

Als u een WLZ-indicatie heeft voor opname in een verpleeghuis, kunt u ook gebruikmaken van Dagopvang. U betaalt dan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U ontvangt een factuur van het CAK.

Vervoer

In principe komt u op eigen gelegenheid naar de locatie voor de Dagopvang. Als dat niet mogelijk is, kunt u gebruikmaken van de vervoerdienst van Zorggroep ENA. Dit regelt de medewerker van de dagopvanglocatie voor u.

Ervaringen van bezoekers van de Dagopvang

Mevrouw J.H. Visser houdt van handwerken, lezen, sjoelen en zwemmen. Ze woont zelfstandig in haar woning. Sinds enige tijd bezoekt ze de Dagopvang van Zorggroep ENA op dinsdag en donderdag. Ze is gewend aan gezelligheid en mensen om haar heen. Als vrouw van de eigenaar van een voormalige autogarage waren haar dagen altijd gevuld met activiteiten. Op de Dagopvang heeft ze aanspraak en dat vindt ze heel prettig. ,,Je ziet andere mensen, doet spelletjes met elkaar en onderneemt leuke activiteiten. Ik doe graag mee met rummikub of met de balspellen. Bij voorkeur kies ik iets dat ik thuis niet doe. De hersengymnastiek en beweegactiviteiten helpen me om fit en actief te blijven.” Mevrouw Visser vindt het fijn dat ze door de Dagopvang een reden heeft om haar huis uit te gaan. Daarnaast geniet ze samen met de anderen ook nog eens van een lekkere, gezonde maaltijd in Nieuw Avondrust.

Mevrouw K.M. Honcoop verhuisde na haar pensionering met haar man van de Randstad naar de Veluwe. Inmiddels is ze al een tijd alleen en woont nu ruim een jaar in een aanleunwoning bij Nieuw Avondrust. Toen ze net was verhuisd, is ze eerst een keer gaan kijken op de Dagopvang. ‘Puur uit nieuwsgierigheid’. Nu komt ze zo goed als iedere dag. ,,Ik ben maar alleen. Zo ontmoet ik tenminste andere mensen.” Ze houdt van gezelligheid en een spelletje. Het meest blij maak je haar met een ouderwetse spelletjesavond. Mevrouw Honcoop heeft vroeger altijd veel gesport: langlaufen, roeien, gymnastiek. Leuk weetje is dat haar man in de jaren zestig heeft meegedaan met de Olympische spelen, als stuurman van een roeiboot. De beweegactiviteiten zijn zeker aan haar besteed. Mevrouw Honcoop maakte graag roerbakschotels maar dat gaat haar doordat ze niet meer zo goed ziet, moeilijk af. Nu eet ze meestal mee in Nieuw Avondrust. ‘Wat de pot schaft’ en dat is prima, vindt ze.

Mevrouw G. Veldhuizen zorgde 15 jaar voor haar man. Na zijn overlijden viel ze een beetje in een gat. Het was lastig om een goede invulling te vinden voor haar dagen. Ze is toen al snel de Dagopvang van Zorggroep ENA gaan bezoeken en dat gaf haar houvast om de dag op een fijne manier door te komen. Toen ze ruim een jaar geleden vanuit de woning waar ze met haar man woonde, verhuisde naar een aanleunwoning bij Nieuw Avondrust, voelde Zorggroep ENA vertrouwd voor haar doordat ze de Dagopvang al bezocht. Het wennen aan de nieuwe situatie ging daardoor veel sneller. Ze bezoekt de Dagopvang nu dagelijks. ,,Ik vind het gezellig om koffie te drinken met de andere bezoekers en geniet van het contact”, vertelt ze. Inmiddels is ze bevriend geraakt met mevrouw Honcoop die net als zij de Dagopvang bezoekt. Ze wonen beide op dezelfde galerij en lopen regelmatig samen de gang op en neer; ‘om in beweging te blijven’, lacht ze. Ook kijken de vrouwen samen tv of drinken een kopje koffie. Mevrouw Veldhuizen geniet van de spelletjes die worden gedaan op de dagopvang. Rekenbingo is daarbij haar favoriet.

Meer informatie

Wilt u een keer komen kennismaken met onze Dagopvang? U bent van harte welkom om een kop koffie of thee te komen drinken! U kunt daarvoor een afspraak maken via onze afdeling Klantadvies- en bemiddeling. Zij kunnen u ook nog meer informatie geven over de Dagopvang.

Scroll naar boven