Complementaire zorg

Het gevoel van welzijn van bewoners en cliënten staat voorop in de fase waar zij ENA vragen om ondersteuning en zorg. In deze levensfase volstaat vaak de zegswijze dat het beter is om leven toe te voegen aan de dagen, dan dagen aan het leven. In de omgang met en de zorg en ondersteuning aan bewoners en cliënten richten we ons op de gezonde
mogelijkheden die er zijn. ‘Hoe kan het wel?’ is een belangrijke en veel gestelde
vraag aan onszelf en anderen. Medische zorg is dan ook gericht op het behoud of de bevordering van welzijn en het vergroten van comfort.

Wat is complementaire zorg?
Welzijn komt ook tot uiting in onze aandacht voor complementaire zorg en zingeving. Het komt dus niet in plaats van de verpleegkundige of medische zorg. Complementaire zorg is heel persoonlijk en gericht op ontspanning en comfort. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van zintuigenprikkeling.

Complementaire zorg past volledig bij het credo van ENA: ‘Samen zorgen’. Complementaire zorg kan zowel door de professionele zorg als door naasten worden gegeven.

Het effect van complementaire zorg
Het activeren en stimuleren van de zintuigen, helpt bewoners en cliënten om zich prettiger en meer ontspannen te voelen. Wie ontspannen is, kan pijn beter verdragen, slaapt lekkerder en heeft minder last van angst. Een ander tegenovergesteld effect is dat complementaire zorg de hersenen activeert waardoor cliënten minder in een toestand van inactiviteit en verminderde energie raakt. Complementaire zorg helpt bij het doorbreken van verwardheid, angst en onrust.

Hoe geven we complementaire zorg?
Hiervoor gebruiken we de bij ENA aanwezige middelen. Denk aan eenvoudige dingen als het klaarmaken van iemands lievelingsgerecht om de smaak te prikkelen. Of een handmassage om de gevoelszintuigen te activeren. Iedere locatie heeft comfortruimte met of een massage bad of een heerlijk warmwaterbed. In de brochure Complementaire zorg zijn meer voorbeelden te lezen van complementaire zorg.

Wie geeft complementaire zorg?
We integreren complementaire zorg in de totale zorg. Dat betekent dat we 24 uur per dag aandacht hebben voor deze vorm van zorg. Zelfs in de nacht kan bijvoorbeeld aromatherapie of een speciaal lichtje voor comfort zorgen. Het is geen activiteit die we aanbieden als er even tijd voor is, maar een continu proces. ENA heeft op iedere locatie een aantal complementaire zorg-coaches. Dit zijn zorgmedewerkers met extra kennis van de complementaire zorg. Zij werken samen met alle disciplines binnen ENA en helpen zowel cliënten en bewoners als medewerkers bij het ontvangen en verlenen van complementaire zorg.

Collega Henny Schouten is een van de complementaire zorg-coaches. Ze vertelt:

“Dat extra stukje aandacht in de vorm van zintuigenbeleving is heel bijzonder. Ik merk dat mensen vrolijker zijn. Een meneer komt normaal gesproken moeilijk uit bed. Op de dag dat hij in het warme massage-bad mag, ‘springt’ hij bijna uit bed. En een mevrouw was na haar eerste ervaring met het warmwaterbed vol lof. Ze zei: Ik kan geen woorden vinden om te zeggen hoe ik me voel. Het was zo fijn.’ Voor mij hoort complementaire zorg er helemaal bij.”

Scroll naar boven