Complementaire zorg

Complementaire zorg

Hoe voelt u zich vandaag? Die vraag stellen we dagelijks bij Zorggroep ENA. Het individueel welzijn van cliënten en bewoners vinden we heel belangrijk. Zorggroep ENA geeft naast de reguliere zorg en behandeling ook complementaire zorg.

Wat is complementaire zorg?

Complementaire zorg is aanvullende zorg. Het komt dus niet in plaats van de verpleegkundige of medische zorg. Complementaire zorg is heel persoonlijk en gericht op ontspanning en comfort. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van zintuigenprikkeling.

Horen, zien, voelen, ruiken en proeven. We gebruiken onze vijf zintuigen elke dag. Ze spelen een grote rol in het ervaren van emoties. Want zintuigen zijn belangrijk bij het ervaren van prettige gevoelens en ontspanning. Wie kent niet het effect van een heerlijk warm bad. En bij wie loopt het water niet in de mond bij de geur van versgebakken appeltaart?
Het leuke aan complementaire zorg is dat het helemaal aansluit bij het motto van Zorggroep ENA: ‘Samen midden in het leven’. Want complementaire zorg kan zowel door de professionele zorg als door naasten worden gegeven.

Het effect van complementaire zorg

Het activeren en stimuleren van de zintuigen, helpt bewoners en cliënten om zich prettiger en meer ontspannen te voelen. Wie ontspannen is, kan pijn beter verdragen, slaapt lekkerder en heeft minder last van angst. Een ander tegenovergesteld effect is dat complementaire zorg de hersenen activeert waardoor cliënten minder in een toestand van inactiviteit en verminderde energie raakt. Complementaire zorg helpt bij het doorbreken van verwardheid, angst en onrust.

Hoe geven we complementaire zorg?

Hiervoor gebruiken we de bij Zorggroep ENA aanwezige middelen. Denk aan eenvoudige dingen als het klaarmaken van iemands lievelingsgerecht om de smaak te prikkelen. Of een handmassage om de gevoelszintuigen te activeren. Iedere locatie heeft een comfortruimte met of een massage bad of een heerlijk warmwaterbed. In de brochure Complementaire zorg zijn meer voorbeelden te lezen van complementaire zorg.

Wie geeft complementaire zorg?

We integreren complementaire zorg in de totale zorg. Dat betekent dat we 24 uur per dag aandacht hebben voor deze vorm van zorg. Zelfs in de nacht kan bijvoorbeeld aromatherapie of een speciaal lichtje voor comfort zorgen. Het is geen activiteit die we aanbieden als er even tijd voor is, maar een continu proces. Zorggroep ENA heeft op iedere locatie een aantal complementaire zorg-coaches. Dit zijn zorgmedewerkers met extra kennis van de complementaire zorg. Zij werken samen met alle disciplines binnen Zorggroep ENA en helpen zowel cliënten en bewoners als medewerkers bij het ontvangen en verlenen van complementaire zorg.

College Henny Schouten is een van de complementaire zorg-coaches. Ze vertelt:
‘’Dat extra stukje aandacht in de vorm van zintuigenbeleving is heel bijzonder. Ik merk dat mensen vrolijker zijn. Een meneer komt normaalgesproken moeilijk uit bed. Op de dag dat hij in het warme massage-bad mag, ‘springt’ hij bijna uit bed. En een mevrouw was na haar eerste ervaring met het warmwaterbed vol lof. Ze zei: Ik kan geen woorden vinden om te zeggen hoe ik me voel. Het was zo fijn.’ Voor mij hoort complementaire zorg er helemaal bij.”