Zorggroep ENA start met vaccineren cliënten

Zorggroep ENA start met vaccineren cliënten

PERSBERICHT

Barneveld, 3 februari 2021

Zorggroep ENA is vanmorgen gestart met het vaccineren van haar cliënten. Hiermee wordt een flinke stap gezet in het beschermen van de ouderen die wonen in de locaties Ruimzicht (Barneveld), Nieuw Avondrust (Voorthuizen) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). Zorggroep ENA is bijzonder verheugd dat het vaccineren kan beginnen. De 99-jarige mevrouw Jeltje van den Brink kreeg de eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Het Huis in de Wei. Alle aandacht en het flitslicht van de persfotograaf onderging ze met een grote glimlach. ,,Ik heb gekozen voor deze vaccinatie omdat ik mezelf en de mensen om me heen wil beschermen tegen corona’’, zegt ze. ,,Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Het vaccin is veilig, anders zouden ze er toch niet aan beginnen. Ik zelf ben niet bang voor bijwerkingen hoor en anders is er hier zoveel hulp om me heen. Het nieuws over corona volg ik zo nu en dan. Ik ben van mening dat de ziekte er nu eenmaal is; je kunt er toch niets aan doen. Bang, dat was ik in de oorlog, toen ik in Rotterdam woonde en plat op de grond, met m’n hoofd naar beneden tegen de trottoirrand moest liggen, omdat de kogels over me heen vlogen. De berichten over corona maken mij niet angstig. Op mijn leeftijd ga je toch min of meer relativeren. Maar ik ben wel heel blij dat de mogelijkheid er nu is om dit coronavaccin te krijgen.”

Regie
Afgelopen maanden had Zorggroep ENA te maken met corona-uitbraken in al haar huizen. Daarom is de organisatie dankbaar dat ze vandaag mag beginnen met vaccineren van de cliënten. ,,Met het vaccin hebben we eindelijk een stevig middel in handen om COVID-19 aan te pakken. De afgelopen maanden hebben we gezien hoe corona heeft rondgewaard in onze huizen. Ondanks dat we alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen en onze medewerkers waren uitgerust met optimale beschermingsmiddelen, voelt het soms alsof corona de regie overneemt. Daarom kijkt iedereen, medewerkers, cliënten en hun naasten enorm uit naar bescherming door middel van het vaccin“, zegt een woordvoerder van Zorggroep ENA.

Vaccin niet verspillen
De cliënten krijgen het Pfizervaccin toegediend. Dat gebeurt in de huizen zelf. Het vaccineren wordt gedaan door gespecialiseerde en ervaren medewerkers van de zorggroep zelf of door de huisarts. Voor zover nu bekend volgt de tweede prik over vier weken. De cliënten of hun wettelijk vertegenwoordiger hebben schriftelijk toestemming gegeven voor vaccinatie. Omdat de flacons met het vaccin in eenheden van 30 stuks besteld moesten worden, is er meer geleverd dan nodig. De organisatie staat erop geen vaccin te verspillen. Het vaccin dat over is, wordt daarom gebruikt voor de cliënten van Zorggroep ENA die vallen onder de zorg van een huisarts en voor zorgmedewerkers die nog op de wachtlijst staan voor vaccinatie bij de GGD. Ook collega-zorgorganisatie NeboPlus uit Barneveld heeft een aantal vaccins van ENA overgenomen.
Nieuw Avondrust, de locatie waar afgelopen weken veel besmettingen met COVID-19 zijn geweest, doet ook mee met deze vaccinatieronde. De cliënten die niet besmet zijn geweest, krijgen de vaccinatie sowieso. Voor de cliënten die zijn hersteld van corona geldt dat ze mee mogen met deze ronde als er minimaal vier weken zitten tussen de datum dat ze positief testten op corona en het vaccinatiemoment. Woensdagochtend (3 februari) wordt er gevaccineerd in Het Huis in de Wei, woensdagmiddag is Ruimzicht aan de beurt voor vaccinatie. Tot slot vindt de vaccinatie in Nieuw Avondrust plaats op vrijdag 5 februari.

 

Mevrouw Jeltje van den Brink kreeg vanmorgen de eerste vaccinatie:

Meer nieuws