Zorggroep ENA ontvangt koppelbedden van Roparun

Zorggroep ENA ontvangt koppelbedden van Roparun

3 september 2020

‘Het koppelbed brengt mensen letterlijk bij elkaar’

Elkaars hand vasthouden, tegen elkaar aan kruipen of samen naar mooie muziek luisteren. Dat is minder makkelijk en vanzelfsprekend wanneer partners of naasten niet meer bij elkaar kunnen wonen doordat een van hen is opgenomen in een verpleeghuis. Gelukkig biedt het koppelbed uitkomst.

Zorggroep ENA mocht vandaag de eerste koppelbedden ontvangen. Het koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving. Deze bijzondere bedden zijn een gift van Stichting Roparun, een landelijke organisatie die door middel van een jaarlijkse estafetteloop waaraan duizenden vrijwilligers meedoen, geld inzamelt voor goede doelen. Het koppelbed brengt mensen letterlijk bij elkaar. Er kan iemand blijven slapen, waardoor mensen écht even tijd samen hebben en hun leven zo lang mogelijk kunnen blijven vormgeven zoals zij dat gewend zijn.  Een koppelbed bestaat uit een frame met een speciaal koppelmatras. Dit matras heeft een verbreding, waardoor hij naadloos aansluit bij een standaard eenpersoons hoog-laag bed.
Zorggroep ENA heeft voor iedere locatie een koppelbed gekregen.

Nog even in de opslag
Een kleine maar: door de coronamaatregelen moeten de koppelbedden helaas nog even in opslag. Familie en naasten die niet tot een huishouden behoren, moeten nog anderhalve meter afstand houden als ze hun naaste bezoeken in het verpleeghuis. ENA-welzijnscoach Anna Clement heeft de aanvraag voor de bedden bij Stichting Roparun verzorgd. Ze hoopt dat de bedden snel ingezet mogen worden want, zo zegt ze ,,nabijheid, aanraking van je geliefde is een basisbehoefte van ieder mens.” Het hoort bij een waardevolle zingeving in de laatste levensfase, vindt ze.  De bedden zijn onder meer bedoeld voor naasten die waken bij een familielid dat in de laatste levensfase verkeert. Dan biedt het bed comfort voor langere tijd en ruimte om dicht bij elkaar te zijn. Maar ook voor echtparen die graag even samen willen zijn of voor kinderen die een poos dichter bij hun vader of moeder willen zijn.

De zorgmedewerkers krijgen momenteel instructie over het koppelbed. De eerste reacties zijn positief, merkt Anna. ,,Het bed is makkelijk op te zetten vonden ze. En er waren direct al ideeën voor wie het koppelbed straks gebruikt kan worden.”

Op de foto demonstreren twee collega’s hoe gebruikers ook tegenover elkaar kunnen zitten in bed om zo op een comfortabele manier tijd door te brengen.

 

Meer nieuws