Schilderlessen kunnen door dankzij gift Rabofonds

Schilderlessen kunnen door dankzij gift Rabofonds

Dankzij een gift van 5000 euro uit het Rabofonds Gelderse Vallei kunnen cliënten van zorggroep ENA wekelijks schilderlessen blijven volgen bij Ina Art Atelier in Barneveld. Deze creatieve dagbesteding is iedere week weer een hoogtepunt voor vijf bewoners van Nieuw Avondrust en een bewoner van Ruimzicht.

De schilderlessen dreigden na anderhalf jaar te moeten stoppen omdat zorggroep ENA er zelf geen financiële middelen meer voor beschikbaar kon stellen. Dat kon Anna Crowley, welzijnscoach bij zorggroep ENA, niet over haar hart verkrijgen. ,,Als je ziet hoe trots deze mensen zijn op wat ze hier maken. En ze zijn er even uit, dat geeft ze veel positieve energie merken we.” De schilderlessen passen goed in het programma Waardigheid en Trots waar zorggroep ENA intensief mee werkt. Dat is gericht op zingeving en mensen het gevoel geven dat ze blijven deelnemen aan de maatschappij. Daarom deed ze een beroep op het Rabofonds dat lokaal sociaal-culturele doelen ondersteunt. De deelnemers wisten donderdag 28 november niet waarom ze extra feestelijk gekleed naar het atelier moesten komen. Hoe groot was de verrassing toen een medewerker van de Rabobank de cheque overhandigde, in het bijzijn van wethouder Hans van Daalen van de gemeente Barneveld.

De oudste deelnemer aan de schildercursus is mevrouw Leeflang. Ina Cheddie, eigenaar van het atelier, hielp haar om haar schilderstalent te ontdekken. ,,Je gelooft het niet maar ik ben pas op mijn 94ste gaan schilderen”, vertelt ze met glinsterende ogen. ,,Ik dacht altijd dat ik dit niet kon en nu kan ik bijna niet stoppen met schilderen.” Ze vroeg haar dochter om een pak tekenpapier te halen en heeft dat in haar appartement in Nieuw Avondrust altijd binnen handbereik liggen.

Wethouder Van Daalen is onder de indruk van de kunstwerken van de bewoners. Hij vindt dat meer mensen de werken eigenlijk zouden moeten zien. ,,Ik ga proberen of ik een expositie kan regelen in het gemeentehuis”, zegt hij spontaan. Of dat lukt, laat hij zo spoedig mogelijk weten aan de deelnemers.

Overhandiging cheque Rabofonds voor schildercursus bewoners Zorggroep ENA

Meer nieuws