Meneer Buwalda blijft fit dankzij de MOTOmed

Meneer Buwalda blijft fit dankzij de MOTOmed

Wie fietst met hem mee door de Rocky Mountains?

Meneer Buwalda woont samen met zijn vrouw sinds maart van dit jaar in Nieuw Avondrust. Het stel geniet van het leven in hun zonnige appartement aan de achterzijde van het huis in Voorthuizen. Het is dat het lichaam niet meer zo mee wil, maar de twee zijn nog graag actief. Meneer Buwalda is een groot liefhebber van de MOTOmed, de fiets met scherm die voor in de hal van Nieuw Avondrust staat. Hij fietst, als zijn gezondheid het toelaat, bij voorkeur twee keer per dag een uurtje op de MOTOmed en dat zeven dagen in de week. En omdat deze week bij Zorggroep ENA in het teken van bewegen staat, hoopt hij met zijn verhaal nog meer bewoners van Nieuw Avondrust mee te krijgen op de fiets.

,,Het is zo goed om in beweging te blijven”, zo steekt hij van wal. Hij fietst gemiddeld honderd kilometer per week. Dat vraagt de nodige discipline, maar het bewegen levert hem ook veel op. Hij somt op: het is goed voor de bloedsomloop en de spieren. ,,Mijn bloedsuiker is vaak te hoog, maar sinds ik zoveel fiets, heb ik maar weinig schommelingen meer. En ik houd soepele benen. Ik merk het namelijk direct aan mijn nieuwe knie als ik minder fiets.”

Beenspieren als staalkabels
Meneer Buwalda (83) heeft altijd veel fysiek werk gedaan. Hij vertelt dat hij vroeger als zoon van een bakker de polder in werd gestuurd om met de bakfiets brood rond te brengen. Altijd wind tegen en loodzware vrachten rondtrappend, ontwikkelden zijn beenspieren zich tot staalkabels. Toen hij als kind polio kreeg, was dat voor zijn vader geen reden om hem thuis te houden. De ziekte manifesteerde zich voornamelijk in zijn arm en dan kon hij toch nog gewoon fietsen, was de gedachte. Ook in zijn werkzame leven als volwassene deed hij vaak zwaar en fysiek werk. Hij werkte in de kippenbranche; altijd sjouwen met zware zakken en kratten vol vlees. Dat zware werk bleef hij doen tot hij voortijdig met de VUT kon. De spieren van meneer Buwalda zijn daarom hard als staal. Zo massief zelfs dat injectienaalden voor intramusculaire injecties bijna niet door zijn spiermassa kunnen. Om dit gestaalde lichaam in conditie te houden, blijft hij in beweging. Het doet hem goed.

Wereldreizen met de fiets
Maar hij is niet de enige voor wie bewegen zo belangrijk is. Er staan twee MOTOmeds in de hal van Nieuw Avondrust. Meestal is de stoel naast hem leeg. Hij zou het zo leuk vinden om met iemand samen te fietsen. En tegelijkertijd de wereld te verkennen. Want op de schermen voor de fiets kun je een fietsroute projecteren. Terwijl je de trappers ronddraait, volg je op het scherm een fietspad en zie je de omgeving meebewegen. Het systeem kent routes van over de hele wereld en zo kun je zelfs vanuit de hal van Nieuw Avondrust hele reizen maken. Meneer Buwalda is al in Amerika geweest en in Canada en in Frankrijk. De mooiste route vindt hij die door de Rocky Mountains. Hij is inmiddels helemaal thuis in alle mogelijkheden die het fietsapparaat biedt. Dus hij kan zo een nieuwe fietser instructie geven om hem of haar op weg te helpen. Naast gezelligheid is vooral ook gezondheid een reden om op te stappen, benadrukt hij nog een keer. De MOTOmed is niet zwaar. Het apparaat kan op ieder vermogen worden ingesteld.

Wie volgt?
Wie gaat met hem de Rockies befietsen of andere interessante trajecten verkennen? Je kunt ook door steeds meer dorpen en steden in Nederland fietsen. Er is een kleine route door Barneveld maar die moet nog worden uitgebreid. Een medefietser die een keer naast hem kwam zitten, herkende bijvoorbeeld bepaalde straten van Utrecht uit zijn jeugd. Hoe leuk is dat. Wie graag met meneer Buwalda mee wil fietsen, is van harte welkom!

Meer nieuws