Liveblog corona

Liveblog corona

Volg het nieuws van Zorggroep ENA tijdens de coronacrisis:

→ vrijdag 17 juli

Regels bij bezoek aan huizen Zorggroep ENA
Beste bezoekers van Zorggroep ENA, wat heerlijk hè dat jullie weer je geliefden mogen bezoeken! Graag attenderen we je nog wel op een aantal regels die gelden voor het bezoek aan onze huizen. Lees ze hier.

Hartelijk dank voor je begrip!

 

→ woensdag 15 juli

Crescendo sluit seizoen af met verrassingsconcert bij Nieuw Avondrust
Muziekvereniging Crescendo uit Voorthuizen sloot vanavond dit bijzondere seizoen af met een concert bij Nieuw Avondrust. Het was lang geleden dat het fanfareorkest heeft opgetreden. Door de coronamaatregelen stond Crescendo lange tijd stil. Het lenteconcert ging dit jaar ook al niet door. Daarom was dit optreden extra bijzonder. Naast mooie muziek verrasten de orkestleden de bewoners ook nog eens met een gezond bakje fruit voorafgaand aan het concert.

 

→ maandag 13 juli

Jeugd DoorBrekers zingt voor Nieuw Avondrust 
Jongeren van christengemeente De DoorBrekers uit Barneveld zongen vanmiddag voor de bewoners van Nieuw Avondrust. Hoe mooi kan zo’n ontmoeting tussen jong en oud zijn! Het tuinconcert was een spontaan initiatief van de muzikale jeugd van De DoorBrekers. Heerlijk in het zonnetje genoten de bewoners van het jeugdig enthousiasme.

 

→ woensdag 8 juli

Dank aan bingo
Bingo; wat een fijn en dankbaar spel. In de coronatijd was bingo steevast een goede afleiding in moeilijke tijden. Hier nog een mooie plaat uit Nieuw Avondrust.

 

 

 

→ dinsdag 30 juni

Collega’s steunden elkaar in coronatijd 
Vanmorgen kregen onze zorgmedewerkers nog even een steuntje in de rug van de collega’s van de ondersteunende diensten. Dit was wekelijks vaste prik in de afgelopen coronatijd. Tot wederzijds genoegen! Iedereen werd bij binnenkomst verrast met een heerlijke hand- en bodycrème die we cadeau kregen van DA Drogisterij & Luxe Parfumerie Verweij uit Barneveld. Hartelijk dank daarvoor!

 

→ woensdag 24 juni

Buitenconcert van Less is more
Het kan weer: heerlijk buiten genieten van goede muziek. Dat doen de bewoners van Nieuw Avondrust met volle teugen! Het duo Less is more trad twee keer geheel gratis op in de tuin van het huis. Daar worden we nog weer eens stil van! Geweldig bedankt!

 

→ maandag 15 juni

Nu twee vaste bezoekers per bewoner 
De bezoekregeling voor de locaties van Zorggroep ENA is per vandaag weer wat verder versoepeld. Nu zijn twee vaste bezoekers per bewoner van harte welkom! Lees hier alle voorwaarden.

 

→ maandag 8 juni

Bezoek in appartement nu ook mogelijk
Vanaf 8 juni is de vaste bezoeker van een bewoner nu ook welkom in het appartement van deze bewoner. Dit geldt voor alle drie de locaties van Zorggroep ENA. Deze bezoekregeling loopt tot 15 juni en is vastgesteld door het kabinet. Lees hier de voorwaarden waar het bezoek aan moet voldoen.

 

→ zaterdag 30 mei

En zo ziet de nieuwe versoepelde bezoekregeling er in de praktijk uit. Weer een stapje dichter bij elkaar ..

 

→ donderdag 28 mei

Versoepeling bezoekregeling
De deuren van de drie locaties van Zorggroep ENA gaan weer voorzichtig open. Het kabinet heeft een versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen afgekondigd, die met ingang van 25 mei van kracht is. Hiervoor zijn landelijke richtlijnen opgesteld waar we ons aan moeten houden. Bezoek aan bewoners van de drie verpleeghuizen van Zorggroep ENA is mogelijk vanaf 28 mei onder de volgende voorwaarden. Lees hier de voorwaarden!

 

→ woensdag 27 mei 

Lekker(s) op de trekker
Stichting Seniorentocht Voorthuizen organiseert jaarlijks een autorit voor senioren. Helaas kon het dit jaar door de corona-uitbraak niet doorgaan. Veel bewoners van Nieuw Avondrust doen mee met de seniorentocht. Gelukkig heeft de organisatie de mensen niet vergeten. Vandaag kwamen ze met een ludiek vervoersmiddel langs en hadden voor iedereen wat lekkers meegenomen.

 

→ dinsdag 26 mei

Duimpjes omhoog voor de zorg
Ze doen het nog maar steeds met veel plezier! Werken in de zorg in coronatijd is niet niks. Steeds maar weer de spanning of we het virus buiten de deur houden. Alles wat zo gewoon en vertrouwd was, is niet meer. Even een hand op de schouder of een knuffel voor de bewoners die het ook al zo lang zonder het bezoek van hun geliefden moeten doen, is niet meer vanzelfsprekend. Daarom delen de collega’s van de Bouwheerstraat (ondersteunende diensten, staan niet direct aan het bed) een ‘dikke duim’ uit aan hun zorgcollega’s. Top dat jullie er zijn!

 

→ woensdag 20 mei

‘Blijf gezond’; wens van Bouwheerstraat voor zorgcollega’s
Tussen al de zoete lekkernijen die onze collega’s in deze bijzondere tijden krijgen toebedeeld, misstaat een gezonde appel niet. ‘Blijf gezond’ was de wens van vandaag voor de zorgcollega’s. Het team van de Bouwheerstraat (ondersteunende diensten) deelde bij iedere locatie vanmorgen appels uit. ‘Snoep verstandig, eet een appel’, zeiden ze vroeger. Wie kent die slogan nog?

 

→ woensdag 20 mei

Al 250 venstergesprekken geboekt
Deze week boekten we het 250e venstergesprek bij Zorggroep ENA. Sinds we eind april zijn begonnen met deze ‘ontmoetingen achter glas’ loopt het storm met de reserveringen. Bewoners en familie ontmoeten elkaar, ieder veilig achter een kant van het raam, en praten via de telefoon. Hoewel een echte aanraking natuurlijk onvervangbaar is, voorziet het bezoekvenster toch duidelijk in een behoefte. Zorggroep ENA blijft zich inzetten om het contact in deze coronatijd mogelijk te maken binnen de beperkingen van de maatregelen.

 

→ dinsdag 19 mei

Een spontaan optreden van zes muzikale vrienden, afgelopen zondag bij Nieuw Avondrust.

 

→ maandag 18 mei 

Gezonde traktatie van Gemeentebelangen Scherpenzeel
Gemeentebelangen Scherpenzeel bracht afgelopen zaterdag een gezonde traktatie voor alle bewoners van Het Huis in de Wei. Het tasje met fruit werd vergezeld door een bijzonder gedicht met de titel ‘Een ervaring rijker’. En zo is het maar net! De coronatijd brengt ook wat: ‘als ieder eens nadenkt en even blijft staan, om gewoon te beseffen waar het echt om zal gaan’. De bewoners van Het Huis in de Wei hebben genoten van deze attentie!

→ donderdag 14 mei

Leuke jongens brengen frisse verrassing 
Een lief en smakelijk bedankje kregen we ook van deze leuke jongens! Ze brachten heerlijke ambachtelijke ijsjes van de ijssalon langs bij Het Huis in de Wei. Jongens bedankt!

 

→ woensdag 13 mei

Verjaardagsvisite achter het venster
Nog een driewerf hoera voor mevrouw Brons die woont in Nieuw Avondrust. Ze is op 11 mei 91 jaar geworden. Wat zijn de ‘bezoekvensters’ dan fijn! Mevrouw Brons kon samen met haar man visite ‘ontvangen’. Iedereen veilig achter glas, maar toch was er koffie met gebak voor de jarige en haar lieve familie. Ook de andere bewoners en medewerkers deelden mee in de feestvreugde: iedereen kregen een gebakje!

→ dinsdag 12 mei

Dag van de Zorg ‘gevierd’ met extra pluim
Vandaag is de Dag van de Zorg. Natuurlijk zijn we iedere dag blij met onze zorgtoppers. Maar vandaag nog een beetje meer! Een dikke pluim voor alle medewerkers die zich in deze coronatijd extra inzetten. Nu onze bewoners nog geen bezoek mogen ontvangen geven zij net dat beetje extra aandacht. Voor iedereen was er daarom een heerlijke doucheschuim om thuis maximaal te relaxen.

 

 

→ maandag 11 mei

Muziek met een stroopwafel!
Wat een heerlijke combinatie die zowel oren- als tongstrelend is. De zogeheten stroopwafelconcerten werken op deze manier. Afgelopen week genoten de bewoners van Ruimzicht van een prachtig stroopwafelconcert. Kijk mee en geniet alsnog van de muziek. En pak even zelf een stroopwafel erbij 😉

 

→ zondag 10 mei

Moederdag 
Weer een bijzondere dag in coronatijd. Voor de moeders die wonen bij Zorggroep ENA best een emotioneel moment. Opnieuw was er niet de mogelijkheid om de kinderen in de armen te sluiten. Gelukkig zijn er veel moeders die hun kinderen inmiddels hebben kunnen zien via de venstergesprekken of beeldbellen. En voor alle moeders was er zondag bij ‘ENA een ontbijtje op bed’. Hier een foto van het ontbijtje in Het Huis in de Wei <3 <3 <3

→ vrijdag 8 mei 

Koeken van De Molen voor bewoners Het Huis in de Wei

Wie kent deze heerlijke koeken niet; met het beroemde molentje op de verpakking. Een auto vol werd er vandaag bezorgd bij Het Huis in de Wei. Speciaal voor de bewoners; voor bij de koffie. Gevulde koeken, appelkoeken… mjammie!

 

 

→ vrijdag 8 mei

Cadeaubonnen van Speksnijder voor zorgmedewerkers
Wat een mooi gebaar! De medewerkers van Het Huis in de Wei kregen vandaag een cadeaubon van modehuis Speksnijder uit Veenendaal! Als blijk van waardering voor het doorzettingsvermogen van onze zorgmedewerkers. Kunnen deze zich straks even fijn in de kleren steken bij Speksnijder. Hartelijk dank!

 

→ vrijdag 8 mei

Collega’s van Het Huis in de Wei gaan dansend aan het werk
Zorgen doen we samen bij ENA! Dat voelen de mensen van de ondersteunende diensten aan de Bouwheerstraat ook. Daarom stonden ze vanmorgen vroeg bij de ingang van de drie locaties om de zorgcollega’s hartelijk te begroeten en een hart(je van snoep) onder de riem te steken. Met de klanken van het liedje ‘Samen sterk’ gingen de medewerkers van Het Huis in de Wei in ieder geval dansend aan het werk deze ochtend 😉

 

→ donderdag 7 mei

Stroopwafelconcert bij Ruimzicht
Vanmiddag om 14:00 uur speelt het Amersfoort koper Ensemble bij Ruimzicht. Het optreden is in samenwerking met de Stichting Stroopwafelconcerten uit Ermelo. Stroopwafelconcerten zijn (licht) klassieke concerten waarbij er in de pauze een stroopwafel is voor iedereen. De concerten zijn speciaal bedoeld voor mensen in een zorginstelling. Normaal zijn deze binnen en krijgt iedereen dan de wafel 😉 nu worden ze via de medewerkers uitgedeeld aan de bewoners. Het koperensemble maakt donderdagmiddag een hele toer door Barneveld. Na het optreden bij Ruimzicht gaat het nog naar Neboplus en Norschoten.

 

→ woensdag 6 mei

Heerlijke Hollandse meezingers van Rene van Duijn bij Nieuw Avondrust

 

→ woensdag 6 mei

Herinneringsmuziek en bevrijdingskrant op Bevrijdingsdag 
Bevrijdingsdag 2020: niet het feest voor 75 jaar vrijheid dat we gehoopt hadden. Maar toch stonden we in de huizen uitgebreid stil bij deze speciale editie van Bevrijdingsdag. Bij Het Huis in de Wei was er een swingend optreden van de Andrew Sisters die herinneringsmuziek zongen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog zoals een lied van Vera Lynn en het bekende ‘Trees heeft een Canadees’. Na afloop gingen de Andrew Sisters rond met een oranje bittertje. De bewoners genoten van een speciale bevrijdingskrant met daarin verwerkt een pittige kennisquiz. Deze quiz is gewonnen door de huiskamer de Kaap en de Buitenwei en de individuele winnaar werd mevrouw Van de Berg.

 

→ maandag 4 mei

Nieuw Avondrust op TV Gelderland
Nieuw Avondrust was afgelopen vrijdag te zien op TV Gelderland. Onze locatie in Voorthuizen was het decor voor het optreden van de Andrews Darlings. De opnames daarvoor zijn 9 april gemaakt in het kader van het programma ‘Gelderland 75 jaar vrijheid’. Omroep Gelderland filmde het optreden voor de deur van Nieuw Avondrust. In een aantal korte shots zijn bewoners en toeschouwers te zien. De Andrews Darlings zingen op nostalgische wijze muziek uit de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw. De groep treedt op op verzoek van Omroep Gelderland bij diverse zorg- en verpleeghuizen in de provincie Gelderland. Ze willen hiermee ouderen een hart onder de riem steken omdat zij binnen zitten en ook het feest van 75 jaar bevrijding niet kunnen vieren. Kijk hier alle optredens.

 

→ maandag 4 mei

Complimenten voor Bouwheerstraat
Wat een leuke spontane actie van de collega’s van de zorglocaties. Vanmorgen vroeg stonden ze voor de ingang van de locatie Bouwheerstraat om de mensen van de ondersteunende diensten complimenten te geven! Dikke duimen en rolletjes Topdrop met de toepasselijke tekst ‘Je bent een toppertje!; het was echt een verrassing. Het coronateam, dat dagelijks vergadert over de corona-crisis en maatregelen, opereert onder meer vanaf de Bouwheerstraat. In deze hectische coronatijd kun je elkaar niet genoeg ondersteunen. Wekelijks staan de mensen van de Bouwheerstraat bij de locaties om daar hun zorgcollega’s een hart onder de riem te steken, nu was het een keer andersom.

 

→ vrijdag 1 mei 

Sportschool danst in de tuin van Het Huis in de Wei
Buitensporten mag gelukkig weer voor iedere onder de 18 jaar. En dus dachten de docenten en leerlingen van de sportschool uit Renswoude: dan maken we ook direct de bewoners van Het Huis in de Wei blij! En dus bewogen en dansten de kinderen in de voortuin van Het Huis in de Wei. De energie spatte eraf! Heerlijk om naar te kijken.

 

→ donderdag 30 april

Bewoners wandelen buiten in afgeschermde ruimte
Zorggroep ENA heeft vandaag iets nieuws. Bewoners kunnen vanaf vandaag veilig buiten een frisse neus halen. Bij alle locaties is een afgeschermde buitenruimte gemaakt waar bewoners kunnen wandelen. Daarvoor zijn de tuinen rond de huizen tijdelijk afgeschermd met panelen zodat mensen van buiten geen toegang hebben.

Deze panelen zijn aan de binnenkant aangekleed met bedrukte doeken en geven daarvoor een groen en intiem effect. Aan de buitenkant zijn deze panelen nog wit. We kregen al een paar keer de vraag of er iets aan de hand was bij Zorggroep ENA. Dat is gelukkig niet zo! Het wit is alleen de achterkant van de mooie binnentuin. We zijn ons ervan bewust dat het witte van de schermen mogelijk overkomt als we iets ‘willen afschermen’. Er wordt nog over gedacht om de schermen buiten alsnog aan te kleden.

→ donderdag 30 april

Bewoners en medewerkers verwend met lekkers en bloemen
Wat geweldig dat ook na zoveel weken sluiting van de huizen er nog steeds wordt gedacht aan de bewoners en de medewerkers van Zorggroep ENA. De afgelopen dagen werden de mensen van Nieuw Avondrust weer eens goed verwend met lekkers en bloemen. Brownies van De Groot Edelgebak uit Ede, bloemen van firma Kaars Koffie uit Gouda en voor iedereen een cake van de Oranjevereniging Voorthuizen. Hartelijk dank allemaal!!

→ donderdag 30 april

Ontroerende eerste ‘venstergesprekken’
De eerste ‘venstergesprekken’ bij Zorggroep ENA zijn een groot succes. Het is ontroerend om te zien hoe blij de families zijn om elkaar weer even van dichtbij en in het echt te zien. Dat is toch even anders dan beeldbellen wat we ook veel doen met de bewoners.

Nog even ter aanvulling: iedere eerste contactpersoon heeft een link gekregen waarmee een afspraak kan worden gemaakt. Per afdeling zijn 1 tot 2 dagen gereserveerd voor de ‘venstergesprekken’.

 

→ dinsdag 28 april

Dichter bij elkaar via ‘venstergesprekken’
Familie en bewoners van Zorggroep ENA kunnen vanaf 29 april ‘venstergesprekken’ voeren. De naasten ontmoeten elkaar, ieder veilig achter een kant van het raam, en praten via de telefoon. Echt bezoek is helaas nog niet mogelijk in deze coronatijd. Maar we proberen op deze manier ervoor te zorgen dat bewoners en hun naasten dichter bij elkaar kunnen komen én elkaar zien. Op iedere locatie wordt speciaal voor deze ‘venstergesprekken’ een gedeelte ingericht waar familie en bewoner beide aan een kant van het raam kunnen plaatsnemen. De afspraken voor de venstergesprekken worden op de locaties ingepland.

 

→ dinsdag 28 april

Bloemenmeisje op koningsdag   
Dit schattige meisje kwam gisteren zelfgemaakte bloemen brengen om de bewoners van Het Huis in de Wei op te vrolijken tijdens koningsdag. Naast deze mooie mand vol bloemen die ze samen met haar klasgenootjes had gemaakt. had ze ook nog tekeningen en onderzetters voor de bewoners. Dank je wel Vajèn! Zeg nu zelf: als dit geen plaatje is ♥

 

→ dinsdag 28 april

‘Bloemetjes’ van de Bouwheerstraat bezoeken de locaties
‘Een lichtje in het donker. Warmte in de kou. Jij bent als een zonnestraal. Wij zijn blij met jou’, schreven de collega’s van de locatie Bouwheerstraat aan de zorgcollega’s. Ze stonden op de kaartjes die de collega’s van de Bouwheerstraat (ondersteunende diensten) vanmorgen uitdeelden. In tweetallen stonden ze bij de ingang van de locaties; speciaal voor de gelegenheid zonnig uitgedost. Bij het mooie briefje zaten een aantal zonnebloemzaadjes. Dat deze maar mogen uitgroeien tot stralende bloemen, om nog eens terug te denken aan deze tijd waarin we dagelijks zelf de zon moeten brengen.

 

→ maandag 27 april

Oranje boven in Ruimzicht
Koningsdag is woningsdag dit jaar. Daarom hebben de medewerkers van Ruimzicht er alles aan gedaan om het feest binnen extra gezellig te maken. De huiskamer is veranderd in een ware fotostudio waarin bewoners feestelijk uitgedost op de foto werden gezet. Een mooie herinnering ook aan deze bijzondere tijd. Het oranje-zonnetje straalt hier volop!

 

→ donderdag 23 april

Op de ladder om moeder en oma te feliciteren
En nog een in de serie van creatieve familiebezoekjes :). Deze familie pakte gewoon de ladder om moeder en oma te feliciteren en een fijne dag te wensen. Deze bewoonster van Het Huis in de Wei werd nota bene 90 jaar en dan wil je eigenlijk feest vieren met elkaar. Dit keer werden de ballonnen buiten opgehangen.

En dit is de jarige moeder en oma binnen. Ze mocht 90 kaarsjes uitblazen op de taart. Gelukkig maar dat ze tegenwoordig van die handige kaarsjes hebben in de vorm van een getal 😉

 

→ donderdag 23 april

Familie brengt serenade aan moeder in Nieuw Avondrust

 

→ woensdag 22 april

Collega’s zingen ontroerend lied 
De collega’s van de ondersteunende diensten, werkzaam op de locatie Bouwheerstraat, werken veelal vanuit huis. Iedere week plannen ze daarom een ontmoetingsmomentje in met hun zorgcollega’s. In teams van twee staan ze in alle vroegte bij de ingang van de drie locaties. Vanmorgen was er weer zo’n moment. Twee collega’s zongen het lied van Alain Clark en dat kwam binnen: getuige het verhaal van deze zorgcollega die net uit de nachtdienst kwam:

,,Dat liedje van vanmorgen kwam mooi binnen. Eerst denk ik hè bah …sta in de picture, wil naar bed na een mooie gezellige, bezige nacht, maak nog wat lol met je collega bij de deur. Maar dan, de deuren gaan open, stilte op straat, de frisse lucht en de felle zon. Hoor je het gitaarspel, ik hoorde de mooie stem maar woorden maar half, want het raakte me. Mooi idee dit.
Ps.: niet te vaak hoor anders ga ik echt huilen. Bedankt ENA, voor dit moment, succes met de bezigheden die aan de gang zijn, leuke dan wel minder leuke dingen.”

 

→ woensdag 22 april

Rob & Friends treden donderdag op bij Ruimzicht
Morgen (donderdag 23 april) treden Rob & Friends op bij Ruimzicht. Tussen 10:30 en 11:30 staan de muzikanten zowel aan de voorkant als aan de achterkant van Ruimzicht.

 

→ dinsdag 21 april

Kegelen: wat een uitkomst zo’n lange gang!
Zegt Geralda Gerritsen, coördinator vrijwilligerswerk bij Het Huis in de Wei. En gelijk heeft ze. Bewoners en activiteitenbegeleiders van dit huis zijn voor geen gat te vangen. Kegelen doen ze gewoon in de gang van Het Huis in de Wei! Even uitkijken voor de tenen allemaal!

 

→ maandag 20 april

Stuur een unieke zelfgemaakte kaart als steuntje in de rug
Kijk toch: deze mooie zelfgemaakte kaarten van Jerry Halberink. Deze liggen bij de receptie van Nieuw Avondrust en mogen worden gebruikt om elkaar te bemoedigen. Het zijn afbeeldingen van miniaturen van bestaande Hollandse geveltjes die door Jerry Halberink met de hand zijn gemaakt.

 

→ zaterdag 18 april

‘Bezoekkraan’ komt langs bij Ruimzicht
Dat was een uitgelezen kans om eindelijk weer even op ooghoogte te komen met je geliefde op de bovenste etages van Ruimzicht: via de hoogwerker! De benedenbewoners kunnen nog voor het raam zwaaien, maar als je hoger woont, is dat een stuk moeilijker! De man van een collega van Ruimzicht heeft een kraanverhuurbedrijf en zo was dit bijzondere bezoekmomentje snel gepiept. Alhoewel, een bezoekje gewoon via de voordeur is makkelijker ;). Zo’n 25 families hebben gebruik gemaakt van de kraan. Per familie mochten maximaal twee mensen in de bak van de hoogwerker. Dat was vaak een emotioneel weerzien.

 

→ vrijdag 17 april

René van Duijn zorgt voor vrolijke zonnige middag bij Ruimzicht
Zanger Rene van Duijn trad afgelopen woensdag op voor de bewoners van Ruimzicht. Anette Petersen, coördinator vrijwilligerswerk bij Ruimzicht vertelt: ,,Het was een daverend succes en er was veel familie op af gekomen. Kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Ook bewoners uit de buurt, die het toch best jammer vinden om nu niet naar Ruimzicht te komen, stonden bij de bezoekers die keurig 1,5 meter afstand hielden. De bewoners zaten lekker ingesmeerd met zonnebrandcrème op de balkons en de bewoners van De Biezen konden voor de open deuren in het zonnetje genieten. Zelfs onder het genot van een lekker glaasje witte wijn! Over en weer werd er gezwaaid en was het fijn om elkaar, al was het op afstand, weer even te zien. Al met al een top middag! Bedankt Rene van Duijn!”

 

→ donderdag 16 april

Fleurige schilderijtjes als oppepper voor de bewoners
We worden soms stil van de creativiteit die boven komt bij mensen die betrokken zijn bij Zorggroep ENA. Zo schilderde de zus van een collega vrolijke en fris gekleurde miniatuurtjes voor een aantal bewoners van Het Huis in de Wei. Wie er nog geen heeft gehad: er komen er nog meer aan. De schilderes is nog druk bezig!

→ donderdag 16 april

Lieve paasattenties gemaakt door zoon van medewerker
We kregen nog een paar lieve foto’s doorgestuurd van afgelopen paasweekend die we je zeker niet willen onthouden. Het zoontje van een van onze collega’s knutselde afgelopen weekend zelf paashaasjes van papier met een mandje vol paaseitjes. Wat ontzettend leuk. Kijk ook die lieve tekst op het kaartje. Super bedankt Lee!

 

→ woensdag 15 april

Een zomerse verrassing voor Het Huis in de Wei
Het zonnetje schijnt. ‘Tijd voor ijs’ dachten de mensen van Tekelenburg & Advocaat Woudenberg/Scherpenzeel. Ze verrasten bewoners en medewerkers van Het Huis in de Wei met een verrukkelijk ambachtelijk ijsje, bereid door de lokale ijsmaker Immanuël Van de Fliert. Dat was smullen! Hartelijk dank!

 

→ woensdag 15 april

Bemoedigende woorden van Rotaryclub 
De Rotary Club Voorthuizen/Veluwezoom springt af en toe bij als er extra activiteiten met de bewoners worden ondernomen. Zo gaan de leden ieder jaar met een aantal bewoners van Nieuw Avondrust naar de kerstmarkt in Voorthuizen. Via een mooie kaart met een verhaal laat de Rotary weten aan ons te denken in deze moeilijke tijd!

 

→ dinsdag 14 april

Coronaproof verhuizen met een autokraan
Dit is nog eens coronaproof verhuizen! De familie Van den Broek moest na het overlijden van hun geliefde moeder haar appartement leegruimen. Ze wilde daarbij het toch al drukke zorgpersoneel niet extra belasten. Ook wilden de familieleden geen extra infectiegevaar veroorzaken door heen en weer geloop in het huis. Na overleg met Nieuw Avondrust besloten ze een autokraan in te zetten. Afgelopen zaterdag werden zo, met behulp van een aanhangwagen die als laadplateau diende, alle spulletjes van moeder uit het appartement getakeld. Leuk detail: een kopje koffie, ingeschonken door het zorgpersoneel, kwam op een gegeven moment op de aanhangwagen mee naar beneden om ook de rest van koffie te voorzien.

 

→ dinsdag 14 april

Bedankje op het raam
Ook de bewoners van de aanleunwoningen bij onze locaties zijn getroffen door de corona-maatregelen. Zij kunnen niet meer meedoen met de activiteiten in de huizen en zitten over het algemeen binnen in hun huis. Toch zagen we deze mooie bemoediging in de gang van de aanleunwoningen van Nieuw Avondrust.

 

→ maandag 13 april

Een mooi verslag van paasmaandag, door collega Linda van Middendorp:
,,Pasen 2020 zal ik niet snel vergeten. De kalender voor positiviteit uit het kerstpakket van ENA heeft (zoals heel vaak merk ik) vandaag weer een hele mooie en toepasselijke spreuk: ‘Als het leven je honderd redenen geeft om te huilen, laat het leven dan zien dat je duizend redenen hebt om te glimlachen’.
Deze Pasen mag ik werken, Ja mag !! Alles is anders dan anders maar we doen extra ons best om de bewoners toch fijne paasdagen te geven met ‘die kleine dingen’. Het paasontbijt krijgt wat extra aandacht met een lief gekregen kaartje erbij, want ja die gezellige brunch van voorgaande jaren met een overvol dorpsplein was toch zeker anders dan nu alleen op je kamer. Wat lekkers bij de koffie, een gevuld eitje, een extra kleurrijk toetje en een ijsje, het zijn maar kleine dingen maar toch……. misschien helpt het een beetje?
Zondagmorgen zongen we spontaan met het personeel op de gangen van De Biezen (uiteraard op gepaste afstand) enkele paasliederen. De bewoners zongen vanuit de deuropening in (rol-)stoel mee. Zij en wij genoten zichtbaar! Het: ‘U zij de Glorie’ galmde door de gangen. Ik vond het een kippenvel moment; echt heel bijzonder!”

 

→ zondag 12 april

Pasen 2020
Deze eerste feestdag in coronatijd is in onze huizen niet stilletjes voorbij gegaan. Collega’s, familie, plaatsgenoten, muzikanten, verenigingen; ze haalden alles uit de kast om onze bewoners toch een feestelijk gevoel te geven. Er was muziek op zondag- en maandagochtend, er waren paaseitjes, zelfs heuse paashazen! Hieronder een foto-overzicht

 

→ zaterdag 11 april

FIJNE PAASDAGEN!

 

→ donderdag 9 april

Nieuw Avondrust op TV Gelderland
TV Gelderland heeft vanmiddag opnamen gemaakt bij onze locatie Nieuw Avondrust voor het programma ‘Gelderland 75 jaar vrijheid’. Ze filmden het optreden van de Andrews Darlings voor de deur van Nieuw Avondrust. De Andrews Darlings zingen op nostalgische wijze muziek uit de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw. De groep treedt op op verzoek van Omroep Gelderland bij diverse zorg- en verpleeghuizen in de provincie Gelderland. Ze willen hiermee ouderen een hart onder de riem steken omdat zij binnen zitten en ook het feest van 75 jaar bevrijding niet kunnen vieren. De serie ’75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders’ is van 6 tot en met 30 april elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag om 17.35 uur te zien op TV Gelderland.

 

→ woensdag 8 april

Collega Jeanette Hendriksen vertelt…’een mooi lied in de vroege ochtend’ 
,,Donderdag 2 april was ik vroeg uit de veren zodat ik om half zeven weer fris en fruitig aan de slag kon gaan. Het was nog hartstikke donker maar de vogels waren actief en zongen het mooiste lied. Wat mooi dacht ik nog….zij maken zich geen zorgen, zij maken zich niet druk.
Ondertussen veranderd de wereld en realiseer ik mij op deze vroege ochtend dat het nooit meer hetzelfde zal zijn…..de wereld staat stil en zit op slot. Vanuit het mooie Lunteren rijd ik naar Barneveld en onderweg zette ik de radio aan. Jahoor, tuurlijk, alles gaat over corona, corona, corona. Een vreselijk virus waar ik eerder nog nooit, en vele met mij, van gehoord hadden.
Wellicht kwam het hier wel door dat ik geraakt werd toen ik mijn auto uit stapte, op de Rozenhof, om bij Ruimzicht naar binnen te gaan, en mij een weg te banen door alle lieve post en mooie tekeningen, wat inmiddels dagelijkse realiteit is geworden.

Want daar stonden zij, twee lieve collega’s, solidair met mij, door ook vroeg op te staan , een prachtig lief liedje te zingen, in het nog ontwakende Barneveld, voor alle medewerkers die deze dag aan de bak moesten. Wat mooi! Wat ontroerend!, wat een mooie woorden.
Wat gebeuren er toch ook juist nu veel mooie dingen, ik realiseer me dat ik dankbaar ben dat ik nog mag werken en mijn steentje mag bijdragen. Fijn dat er mensen op je pad komen die het leven een stukje mooier maken door het zingen van een liedje in de vroege morgen terwijl de wereld voorlopig toch echt nog op slot zit, maar de natuur de tijd heeft om op adem te komen.”

 

→ woensdag 8 april

Bemoedigende gesprekken bij de ingang van de locaties
Bij het ochtendgloren stonden de mensen van de locatie Bouwheerstraat weer klaar bij de ingang van de locaties om even bij te praten met de zorgcollega’s. Het is inmiddels een vaste en goede traditie aan het worden. Maar in tijden dat je elkaar fysiek weinig ziet, een waardevol moment! Fijn om te horen van zorgcollega’s dat de rust en de sfeer in de huizen goed is. Er is saamhorigheid in de teams en begrip bij de bewoners. Wat niet wegneemt dat bewoners hun naasten missen en in sommige gevallen de situatie niet goed begrijpen. Ook collega’s missen elkaar want er wordt veel in vaste teams gewerkt en daardoor zien ze minder gezichten. Het was goed om dit zo met elkaar te delen! De lekkere brownies die uitgedeeld werden, kregen we van Jumbo Scherpenzeel. Bedankt daarvoor!

 

 

→ dinsdag 7 april

Te leuk om niet te delen 😉
Collega Rijkje zingt een spontane serenade voor de bewoners van Ruimzicht.

 

→ maandag 6 april

Bloemenbedankjes
Vandaag ontving Nieuw Avondrust prachtige ruikers! Een bedankje van Stichting Gezondheids- en Welzijnszorg Barneveld en van de firma Van den Bunt Bouwbegeleiding Barneveld. Jullie ook van harte bedankt voor deze mooie bloemen!

 

→ maandag 6 april

Verrassing voor jarige mevrouw Feelders
Vandaag is mevrouw Feelders uit Ruimzicht jarig! En haar neef heeft een verrassing geregeld. Speciaal voor haar verjaardag speelt het draaiorgel voor haar raam een vrolijk wijsje. Als dat geen feest is! VAN HARTE GEFELICITEERD MEVROUW FEELDERS! Kijk naar deze foto’s en zie hoe iedereen geniet.

 

→ zondag 5 april

Niets meer aan toe te voegen. <3 <3 <3 Zo is dat! 

Dit hangt boven de ingang van Ruimzicht.

 

→ zaterdag 4 april

Zonnig optreden Nona Saparua bij Ruimzicht
Net zo stralend als de zon was de muziek op zaterdagochtend van de band Nona Saparua. Toen ze zongen onder de balkons van Ruimzicht en De Biezen brak voor bewoners en familie even de zon door in deze moeilijke tijd. Verschillende familieleden kwamen namelijk, netjes op afstand, even een kijkje nemen bij het optreden. Zo konden ze gelijk ook even hun geliefde weer zien. Het optreden was geweldig en er was veel vrolijkheid maar ook emotie; een lach en een traan.

 

→ vrijdag 3 april

CORONA-MAATREGELEN ZORGGROEP ENA HEBBEN EFFECT
Lieve mensen, we gaat het weekend in met positief nieuws.
De corona-maatregelen hebben binnen Zorggroep ENA tot dusver een positief effect. Enkele weken geleden is bij een van onze bewoners een coronabesmetting geconstateerd. Deze bewoner is direct in quarantaine geplaatst en is aan de beterende hand! Vandaag zijn de locaties precies twee weken gesloten. Besmettingen die zich nu bij bewoners kunnen openbaren, zijn niet meer overgedragen door bezoekers. Als de medewerkers zich strikt houden aan de maatregelen die ENA heeft ingesteld, zoals het inzetten van medewerkers (en vrijwilligers met een vaste taak) op een afdeling, dan blijft het risico op besmetting zo beperkt mogelijk.

 

→ vrijdag 3 april

Muziektherapeut Yentel zingt vanaf het dak bewoners toe
Yentel is muziektherapeut bij ENA. Ze is op dit moment hoogzwanger. Ondanks dat wil ze de bewoners blijven bemoedigen. Vandaag zingt ze daarom Oud-Hollandse liedjes buiten in het gras voor Nieuw Avondrust. En wauw, ze klimt zelfs nog even op het dakje van de zij-ingang zodat een aantal bewoners haar nog beter kunnen horen. Wel onder veilig toezicht van collega Jeannette overigens!

 

→ vrijdag 3 april

Vlogger Sonja Brussen laat zien wat de coronamaatregelen doen met de zorg en met de bewoners

 

→ vrijdag 3 april

Serenade onder balkons Ruimzicht 
Zaterdag 4 april is er een heuse balkonserenade voor de bewoners van Ruimzicht en de appartementen bij de Biezen. De band Nona Saparua komt tussen 11:00 en 12:00 uur zingen onder de balkons. Extra bijzonder is dat zij speciaal voor de Molukse bewoners van Ruimzicht een aantal Molukse liedjes zullen zingen. (drie van de vier bandleden zijn aanwezig)

 

→ vrijdag 3 april

Bloemen houden van mensen
We worden zo in de bloemetjes gezet! De prachtigste bossen worden er afgeleverd bij de huizen! Gisteren was er zelfs een bos bloemen van de Barneveldse burgemeester Asje van Dijk voor onze oudste bewoonster die maar liefst 105 jaar mocht worden! Van harte gefeliciteerd!

 

→ donderdag 2 april

Kaarten en bloemetjes vormen geen besmettingsgevaar
Onlangs kwam in het nieuws dat sommige verpleeghuizen post en bloemen niet meer aannemen omdat deze besmettingsgevaar zouden opleveren voor bewoners. De richtlijn van Verenso (beroepsgroep van verpleeghuisartsen) zegt hier het volgende over: ,,Er zijn op dit moment geen restricties ten aanzien van het aannemen van materialen zoals post, bloemen en dergelijke omdat er geen aanwijzingen zijn dat het virus lang op materialen overleeft. Algemene maatregel is regelmatig de handen te wassen.”
Zorggroep ENA volgt deze richtlijn die ook gebaseerd is op de richtlijn van het RIVM. Let er wel op dat de spullen via de sluis bij de voordeur van de locaties worden aangeleverd.

 

→ donderdag 2 april

Collega’s Bouwheerstraat vroeg in touw om zorgcollega’s te bemoedigen 
Collega’s van de ondersteunende diensten van het kantoor Bouwheerstraat laten weten hoe bijzonder ze hun collega’s in de directe zorg waarderen. Daarom staat ze regelmatig ’s ochtends vroeg bij de ingang van de locaties om een paar bemoedigende woorden te geven en wat lekkers uit te delen. Het lekkers van vandaag kregen we aangeboden van Jumbo De Nieuwe Markt in Barneveld: stevige havermoutrepen van Bolletje. Heerlijk om de dag mee te beginnen!

 

→ woensdag 1 april

Less is More zorgt voor muzikale middag achter glas

Jodi Woutersen en Frank van Dijk van Less Is More verzorgden een mooi optreden achter glas: om zorgpersoneel en bewoners een gezellige muzikale middag te bezorgen. Ze veel herkenbare nummers. Edith Waaijenberg, coördinator vrijwilligers bij Nieuw Avondrust, sprak van een sfeervolle middag: ,,Het optreden werd door ons allen als erg fijn ervaren. Weliswaar gescheiden door glas, maar de muziek werd echt van buiten naar binnen gehaald. Wat ons betreft een topmiddag. We vonden het geweldig.”

→ woensdag 1 april

Krantenbezorger doet extra moeite door op iedere krant een naametiket te plakken
Ook mooi om te melden: de krantenbezorger mag in verband met corona niet meer naar binnen om de kranten voor de bewoners in de centrale brievenbus te doen. Nu plakt hij iedere ochtend in alle vroegte een sticker op iedere krant met de naam van de bewoner. Zodat de medewerkers deze weer kunnen verdelen. Wat geweldig dat hij zoveel moeite doet!

 

→ dinsdag 31 maart

Gemeente Scherpenzeel geeft bewoners Het Huis in de Wei een mooi voorjaarsbolletje
De gemeente Scherpenzeel verraste de bewoners van Het Huis in de Wei met een mooi fleurig voorjaarsbolletje. Nu de bewoners niet naar buiten kunnen om het voorjaar op te snuiven, komt het voorjaar gelukkig ook binnen. Als de bolletjes straks in bloei staan, kun je het voorjaar in ieder appartement ruiken.

 

→ dinsdag 31 maart

Bingo gaat prima op de gang van Ruimzicht
De activiteitenbegeleiding van ENA doet er alles aan om het leven van de bewoners in isolatie zo aangenaam mogelijk te maken. Ze helpen de mensen om via beeldbellen contact te maken met hun naasten. In Ruimzicht wordt er op de gang bingo gespeeld. Iedereen vult op ruime afstand van elkaar de bingokaarten in. Benieuwd wie het eerst ‘bingo’ zegt.

 

 

 

→ dinsdag 31 maart

Zwaaien vanaf de tractor 
Je moet iets ludieks bedenken om even de aandacht te krijgen van je geliefde grootouder. Deze kleinkinderen van een bewoner van Nieuw Avondrust kwamen met de tractor langs om vanaf hun hoge plek goed te kunnen zwaaien.

 

 

 

→ maandag 30 maart

Allemaal mooie lieve kaartjes!
Wat wordt iedereen toch creatief tijdens deze corona-crisis. Medewerkers, bewoners, vrijwilligers; ze worden telkens weer warm van binnen door al dat moois dat ze mogen ontvangen. Hier nog weer een paar foto’s: van kaarten met lekkere snoephartjes en kaarten met bemoedigende woorden. Samen staan we sterk in deze moeilijke tijden!

 

 

 

 

 

 

→ maandag 30 maart

Kapster Lydia trakteert op een slaatje
De vaste dameskapster van Nieuw Avondrust, Lydia van Maanen, kwam met deze doos met heerlijke slaatjes voor alle bewoners van onze locatie in Voorthuizen! Ook de kapsalon van Nieuw Avondrust is helaas gesloten in verband met het coronavirus. Dank je wel Lydia voor deze smakelijke attentie. Ook jou wensen we sterkte!

 

 

→ zaterdag 28 maart

Rozenplantje van de diaconie
Met een vast rozenplantje gaf de diaconie van de gezamenlijke kerken in Zwartebroek en Terschuur de medewerkers van Nieuw Avondrust een blijvende blijk van waardering. Het plantje kan als het goed aanslaat, de betreffende medewerker ieder jaar weer herinneren aan de coronatijden.

 

 

→ zaterdag 28 maart

Swingen op de balkons met optreden liveband Funk Delight
Kunnen we niet zelf naar een concert, dan komt de band gewoon naar ons toe. Funk Delight bouwde zaterdagavond een muzikaal feestje in de tuinen van onze drie locaties. De band speelt lekkere stevige pop- en jazzcovers en had speciaal voor onze bewoners bekende nummers uit hun jongere jaren uitgekozen 😉 Vanaf de balkons werd er in ieder geval flink genoten van deze muzikale verrassing!

 

→ zaterdag 28 maart

Hiep hiep hoera voor Opa Teus
Dat is toch geweldig! Afgelopen zaterdag was opa Teus, die woont in Nieuw Avondrust, jarig. Door de coronamaatregelen kon hij helaas geen feest vieren met zijn familie. Daarom zong zijn familie hem toe in de tuin van Nieuw Avondrust. ‘Lang zal hij leven’; begeleid door tuba en trompet! De afdeling werd getrakteerd op heerlijk gebak.

 

 

→ vrijdag 27 maart

Ons Magazijn geeft gezonde maaltijd aan medewerkers
Gezond eten in deze hectische tijd is extra belangrijk, dacht Yalmar van Pelt van Ons Magazijn. Deze webwinkel waarop lokale winkelier hun spullen aanbieden, startte de actie ‘Hoe Smaakt U Het’ waarmee mensen geld kunnen doneren voor ‘Een maaltijd voor de zorg’. Vrijdagmiddag kregen alle medewerkers van onze drie locaties een chicken & mushroom pie met salade. Dat was smullen!

→ donderdag 26 maart

Muziek: draaiorgel bij Ruimzicht
Muziek geeft blijdschap in donkere tijden. Donderdagmiddag maakt het altijd vrolijke draaiorgel een rondgang door Barneveld en Voorthuizen. Van 15:00 tot 15:30 uur speelt het draaiorgel bij de hoofdingang van Ruimzicht. Van 15:45 tot 16:00 uur staat het instrument aan de voorkant van het huis, op het fietspad langs de Plantagelaan. Daarna gaat het draaiorgel door naar Nieuw Avondrust in Voorthuizen. Het optreden is een initiatief van Welzijn Barneveld in samenwerking met Karelien Druijf, de cultuurmakelaar van de gemeente Barneveld.

→ woensdag 25 maart

Medewerkers bedankt met zelf getekende kaartjes, bloemen en lekkers
Ook de medewerkers krijgen zoveel fijne attenties. Vandaag zijn er kaarten bezorgd met ingesloten een heerlijk After Eight-chocolaatje. We kregen een grote bos tulpen ‘omdat we zulk belangrijk werk doen’. En de kleindochter van een vrijwilliger had lieve kaartjes getekend voor alle bewoners.
Voor onze medewerkers vraagt iedere dag om nieuwe aanpassingen. Zowel de collega’s in de zorg, als de collega’s van welzijn doen samen met de vrijwilligers alles om het leven van de bewoners nu zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zijn ze naast hun gewone werk bijvoorbeeld heel druk met het helpen van de bewoners met videobellen.

 

→ woensdag 25 maart

Narcissen voor bewoners Nieuw Avondrust
Het is hartverwarmend hoeveel lieve blijken van waardering we krijgen vanuit de samenleving. Woensdag werden de bewoners van Nieuw Avondrust in Voorthuizen verrast met een prachtige bos narcissen! De gever wil liever anoniem blijven, maar hoe vrolijk staan deze prachtige gele bloemetjes in de kamers van onze mensen! DUIZEND MAAL DANK ALLEMAAL <3 <3

 

→ woensdag 25 maart 2020

Winkeliersvereniging Scherpenzeel Actief verzamelt kaarten voor Het Huis in de Wei
In winkels in Scherpenzeel staan dozen waarin mensen kaarten kunnen doen voor de bewoners van Het Huis in de Wei. De actie is van de Winkeliersvereniging Scherpenzeel Actief. Heel zorgzaam van de winkeliersvereniging: op het affiche staat dat de kaarten eerst 24 uur in quarantaine gaan voordat ze naar de bewoners worden gebracht!! 🙂 🙂

 

 

→ dinsdag 24 maart 2020

B(egeleidings)T(eam) van Zorggroep ENA steekt medewerkers hart onder de riem
In alle vroegte stonden de mensen van het overheadkantoor aan de Bouwheerstraat in Barneveld voor de deuren van de ENA-locaties. Het overhead-team coördineert de coronacrisis en staat in de meeste gevallen niet direct aan het bed van de bewoners. Toch wilden ze graag laten blijken hoe erg ze hun collega’s in de zorg momenteel ondersteunen. Hier en daar werd een traantje weggepinkt toen verbaasde collega’s borden met hartjes zagen met teksten als ‘Ik ben zo trots op jou’ en ‘Ons hart klopt voor jullie’.

 

→ maandag 23 maart

Smakelijke verrassing voor Nieuw Avondrust
Medewerkers, vrijwilligers en bewoners van Nieuw Avondrust kregen een lekkere bemoediging van Ondernemersvereniging Voorthuizen Voortbruisen: heerlijke petit fours. Hartelijk dank voor deze fijne steun!

 

→ zondag 22 maart

Kinderen versieren stoep van Het Huis in de Wei met hartjes
Dit weekend versierden kinderen de stoep voor Het Huis in de Wei met hartjes en lieve teksten als ‘We houden van u’. De bewoners kunnen de stoep goed zien vanuit hun woonkamer.

 

→ donderdag 19 maart

Deuren verpleeghuizen sluiten donderdag 19 maart om 20:00 uur voor bezoek
Zorggroep ENA sluit donderdag 19 maart 2020 om 20:00 uur haar drie verpleeghuizen volledig af voor bezoek. Dat betreft Het Huis in de Wei in Scherpenzeel, Ruimzicht in Barneveld en Nieuw Avondrust in Voorthuizen. De sluiting is tot nader order. Bezoek aan cliënten in onze huizen is dan helaas niet meer toegestaan. De drie locaties zijn alleen nog open voor medewerkers en vrijwilligers. (Para)medisch personeel van buiten de Zorggroep heeft ook nog toegang, na melding bij de voordeur van de locaties. Een uitzondering wordt gemaakt voor naasten van cliënten in de terminale levensfase.

De directie van Zorggroep ENA volgt hiermee het advies van de specialisten ouderengeneeskunde. Zojuist kondigde ook het kabinet de maatregel af dat alle verpleeghuizen voor bezoek worden gesloten. We nemen deze ingrijpende maatregel om hiermee zo lang mogelijk het coronavirus buiten de deuren van de verpleeghuizen te houden. Tot nu toe is er nog geen besmetting binnen de muren van de huizen geconstateerd en dat hopen we zo lang mogelijk zo te houden. Bestuurder Arjan Kiers zegt hierover: ,,We willen tijdig ingrijpen en niet afwachten tot het coronavirus ‘binnen’ is. We hebben geleerd van de situatie in Brabant en Limburg dat we met deze maatregel mogelijk de kans op besmetting voor cliënten en medewerkers kunnen beperken.”

Zorggroep ENA heeft de zorg voor de meest kwetsbare groep in de samenleving: ouderen met veelal onderliggende gezondheidsproblemen. In de drie huizen wonen momenteel 200 cliënten. Daarnaast is de zorggroep verantwoordelijk voor de gezondheid van 420 medewerkers en 400 vrijwilligers. Ook voor hen is het heel belangrijk dat de huizen zo lang mogelijk ‘onbesmet’ zijn.

,,Voor de naasten is dit een heel zwaar besluit. Dat realiseren we ons. Het doet pijn, niemand wil dit”, benadrukt Kiers. ,,Persoonlijke contacten worden op een hele bizarre manier afgesneden door een gevaarlijk virus. Het overkomt ons en we vechten er met z’n allen keihard tegen. Onze gedachten gaan uit naar onze bewoners en naar hun familieleden en naaste contacten. We doen binnen de muren van ENA ons best om het voor onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. De welzijnscoaches hebben een aangepast activiteitenprogramma ontwikkeld waarmee de bewoners individueel aan de slag kunnen.”

De directie verbindt nog geen einddatum aan de sluiting. Het speciale corona-crisisteam van Zorggroep ENA overlegt dagelijks en monitort de genomen maatregelen en past deze aan waar dat noodzakelijk is.

 

→ dinsdag 17 maart

Opnamestop en dagopvang gesloten
Zorggroep ENA voert momenteel een zeer terughoudend beleid met betrekking tot nieuwe opnames. Er worden in principe geen nieuwe cliënten meer opgenomen. Ook de dagopvang is met ingang van dinsdag 17 maart GESLOTEN.
Alle activiteiten op de locaties zijn per direct gestopt. Dit geldt ook voor alle kleine samenkomsten als verjaardagen, condoleances en vergaderingen.

 

→ maandag 16 maart

Bezoek- en hygiënemaatregelen verder aangescherpt
Medewerkers, bezoekers en klanten van de drie locaties vragen we vriendelijk doch dringend de volgende hygiënemaatregelen in acht te nemen:
– We vragen bezoekers aan onze locaties om bij ziekte of ziekteverschijnselen het bezoek uit te stellen
– De openingstijden van de locaties zijn van 8.00 – 20.00 uur. Buiten deze tijden is de deur van de locatie op slot en is bezoek niet mogelijk
– Bezoekers moeten zich melden bij de receptie bij aankomst en vertrek
– Per bewoner met maximaal één persoon op bezoek en dan niet in de huiskamers gaan zitten maar in het eigen appartement. Graag bij binnenkomst rechtstreeks doorlopen naar het appartement.
– Uitzondering is het bezoek aan bewoners in een terminale fase; overleg hiervoor met de afdeling
– Kinderen onder de vijf jaar mogen niet op bezoek komen.
– Wij geven elkaar geen handen. Op de locaties hangen verbodsborden
– Op alle locaties zijn bij de ingangen dispensers met handalcohol geplaatst. Bezoekers en medewerkers moeten hun handen desinfecteren bij binnenkomst en bij het verlaten van het pand
– Wijs cliënten bij een bezoek ook op het reinigen van hun handen en/of help ze hierbij.
– Hoest en nies in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.

 

→ vrijdag 13 maart

Vorming coronateam Zorggroep ENA
Zorggroep ENA zorgt voor kwetsbare ouderen. Dat maakt ons extra voorzichtig en daarom proberen we met de grootst mogelijk inspanning het coronavirus buiten de deur te houden. We volgen daarbij de preventieve richtlijnen van de RIVM en de branchevereniging ActiZ om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Wekelijks of zo vaak als nodig heeft een zogenaamd ‘Coronateam’ overleg over de stand van zaken en de te nemen maatregelen. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers worden geïnformeerd over de actuele stand van zaken.

 

→ donderdag 12 maart

Open kijkochtenden en NLdoet gecancelled
De directie vindt het in verband met het coronavirus niet verantwoord om de Open Kijkochtenden van komende week door te laten gaan. De kijkochtenden zouden op woensdag 18 maart en vrijdag 20 maart plaatsvinden in het kader van de Ontdekdezorg week. Het betreft openbare bijeenkomsten waarbij potentiële nieuwe medewerkers informatie als ook een kijkje achter de schermen zouden krijgen van de verpleeghuizen. De locaties Nieuw Avondrust in Voorthuizen en Het Huis in de Wei in Scherpenzeel zouden worden opengesteld. Ook alle activiteiten voor NLdoet die komend weekend zouden plaatsvinden, worden geschrapt.