Buurtmoestuin bij Ruimzicht officieel open

Buurtmoestuin bij Ruimzicht officieel open

10 september 2020

Wat jarenlang een kaal stuk grond was bij onze locatie Ruimzicht in Barneveld is veranderd in een groene oase vol tomatentrossen, pompoenen, worteltjes en boerenkool. De buurtmoestuin, een samenwerking tussen Stichting Mijn tuin Jouw tuin en Zorggroep ENA is af! Wethouder Didi Dorrestijn van de gemeente Barneveld opende de tuin afgelopen donderdagmiddag.

Verbinding
Het idee om hier een moestuin te maken, komt van Stichting Mijn tuin Jouw tuin. Deze stichting initieert buurtmoestuinen in de regio Barneveld-Ede. Doel is mensen te verbinden via de tuin en zo een middel te zijn om eenzaamheid in de wijk, met name onder ouderen, te helpen voorkomen. De tuin is het trefpunt waar mensen door gezamenlijk te tuinieren, van elkaar te leren en de oogst met elkaar te delen, sociale verbanden aangaan. Zorggroep ENA draagt dit doel een zeer warm hart toe. Ook ENA zoekt verbinding met de buurt door het organiseren van gezamenlijke maaltijden en ontmoetingsavonden in Ruimzicht. De moestuin sluit daarbij uitstekend aan bij de wens van de Zorggroep om een besloten tuin bij de locatie te realiseren. Via een nieuwe doorgang in het huis kunnen bewoners de tuin bereiken en veilig buiten wandelen over de aangelegde paden en in het zonnetje genieten op een van de bankjes. Onder de nieuwe veranda is het zelfs prima toeven bij regenachtig weer.

Recepten uitwisselen
Vijf gezinnen uit de directe omgeving van Ruimzicht hebben zich aangemeld als tuinier. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Daarnaast is er een gezamenlijke tuin waar zowel Ruimzicht als mensen uit de buurt groente, fruit of kruiden kunnen verbouwen. De opbrengst van de moestuin is voor de buurtgezinnen en voor de keukens en huiskamers van Ruimzicht. Er zijn al ideeën om in de toekomst gezamenlijk te koken met ingrediënten uit de moestuin en recepten uit te wisselen. Ook willen bewoners van Ruimzicht hun kennis en ervaring op het gebied van moestuinieren graag delen met de tuiniers.

Tuin gerealiseerd met dank aan
De realisatie van deze buurtmoestuin is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Barneveld, Zorggroep ENA, Stichting Mijn tuin Jouw tuin, Fonds 1845 en het Oranje fonds, sponsoring van Schenkel tuinen en Welkoop Barneveld en hulp van militairen van de generaal Kootkazerne. Zie ook: Mijn tuin Jouw tuin.

 

Meer nieuws